Svjetski dan sjećanja na žrtve saobračajnih nezgoda obilježava se u Republici Srpskoj

????????????????????????????????????
Od 15. novembra sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu u Srpskoj i BiH
15. Novembra 2018.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobračajnih nezgoda obilježava se u Republici Srpskoj

Zrtve-saobracajnih-nezgoda

Zrtve-saobracajnih-nezgoda

BANJALUKA – Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS ) i Auto-moto društva (AMD) i ove godine učestvovaće u obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, posvećenom sjećanju na milione stradalih u saobraćajnim nezgodama širom svijeta.

Obilježavanje ovog Dana počeće u četvrtak (15. novembar 2018.) u 20 časova koncertom klasične muzike koji će upriličiti učenici Muzičke škole “Vlado Milošević” i studenti Akademije umjetnosti Republike Srpske  u Vijećnici Banskog dvora.

Centralno obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda biće organizovano u petak (16. novembar 2018.) u 12 časova u ulici Nikole Pašića u Prijedoru u kojoj će biti zaustavljen saobraćaj.

Sutradan, u subotu (17. novembar 2018.) u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banja Luci, sa početkom u 11 časova, služiće se molitva i paljenje svijeća za stradale u saobraćajnim nezgodama.

Na putevima Republike Srpske prošle godine život je izgubilo 115 lica, dok je 3.186 zadobilo teže ili lakše povrede. Ekonomija Republike Srpske, zbog saobraćajnih nezgoda, gubi milione maraka godišnje. Ovi podaci dovoljno govore o težini problema, ali su istovremeno alarm za uzbunu i poziv na zajedničku akciju svih institucija, nadležnih za bezbjednost saobraćaja, kako bi podigli svijest o neophodnosti prevencije saobraćajnih nezgoda.

Dan sjećanja postaće tako prilika da se cjelokupna zajednica, još jednom, prisjeti sugrađana, stradalih na putevima i da se iskaže saosjećanje sa ožalošćenim porodicama, kao i da se  skrene pažnja na broj poginulih i nastradalih u saobraćajnim nezgodama i potencijalni rizik za sve učesnike u saobraćaju.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda zajednički obilježavaju AMS RS sa AMD, Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske, “Putevi Repulike Srpske”, “Autoputevi Republike Srpske”, Crveni krst Republike Srpske, Muzička škola “Vlado Milošević”, Akademija umjetnosti Republike Srpske, Vatrogasni savez Republike Srpske, a u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave i nevladinim organizacijama.