Od 15. novembra sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu u Srpskoj i BiH

????????????????????????????????????
Vozači, besplatno prekontrolišite vozilo u okviru akcije “Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite 2018”
12. Jula 2018.
Zrtve-saobracajnih-nezgoda
Svjetski dan sjećanja na žrtve saobračajnih nezgoda obilježava se u Republici Srpskoj
15. Novembra 2018.

Od 15. novembra sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu u Srpskoj i BiH

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 

 

BANJALUKA – Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) podsjeća sve vozače, učesnike u saobraćaju, da u periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti bez obzira na vremenske uslove.

Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra se da putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od 8 sjedišta moraju imati zimske pneumatike na sva četiri točka.

Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 milimetra (mm).

Vozači mogu da upravljaju vozilom na kojima su i pneumatici sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno 4 mm, te u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse važi da imaju zimske pneumatike na pogonskim točkovima. Zimska guma je na svom boku označena oznakama MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, s tim da dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm. Pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kilograma).

Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kilograma).

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

U cilju poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja, apelujemo na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilom i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Vožnja vozilom u zimskom periodu, naročito kada ima snijega, za mnoge vozače predstavlja veliki problem. Auto-moto savez Republike Srpske savjetuje sve vozače da se prije polaska na put informišu o stanju i prohodnosti putem broja telefona AMS RS – 1285 ili putem internet stranice AMS RS, te da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme.

Prvo i osnovno pravilo vožnje po snijegu i zaleđenom kolovozu je pažljivost. Radnje u saobraćaju, bilo da je u pitanju promjena pravca ili brzine kretanja vozila, moraju biti sporije, jer nagle promjene načina kretanja mogu dovesti do gubljenja kontrole nad vozilom.

Vozač ne treba da pokreće vozilo dok potpuno ne očisti sva stakla od snijega i leda. Kad vozač očisti vozilo od snijega i leda, može da pokrene vozilo. Vozačima sa nedovoljno iskustva najveći problem je da krenu iz mjesta, jer zbog smanjenog trenja pogonski točkovi lako proklizaju.

Prilikom pokretanja vozila po snijegu iz mjesta, neophodno je postepnjeno dodavati gas. Pedala kvačila treba da se otpušta znatno sporije i pažljivije. Ako točkovi počnu proklizavati, potrebno je prebaciti u viši stepen prenosa.

Zimi je potrebno držati veće rastojanje u odnosu na vozila ispred. Tako će vozači imati više vremena da bezbjedno zaustave vozilo bez naglog i opasnog kočenja. pri skretanju ili promjeni pravca treba da se izbjegava oduzimanje ili dodavanje gasa, jer u oba slučaja može da dođe do zanošenja vozila. Pri ulasku u krivinu potrebno je smanjiti brzinu kretanja vozila, pazeći pri tome da se uspori na ravnom dijelu puta. U krivini potrebno je zadržati malu i stalnu brzinu kretanja, bez naglog okretanja upravljača.

Veoma je važno da vozač predvidi kočenje procjenom zaustavnog puta uz naizmjenično kočenje motorom i korištećem kočnice. Kočenje mora biti postepeno kako bi se spriječilo blokiranje točkova koje može dovesti do proklizavanja i gubitka kontrole nad vozilom.

Za smanjenje opasnosti od blokiranja točkova prilikom vožnje po nizbrdici, može se koristiti niži stepen prenosa. Za zaustavljanje u najvećoj mjeri treba da se koristi efekat kočenja motorom, a što je moguće manje da se upotrebljava kočnica. Zaustavljanje kočnicom treba da bude odmjereno, pažljivo i bez naglih promjena.